Frågor & svar  

Här har vi lagt ut några av de vanligaste frågor vi får av er kunder.

Har ni F-skatt?
- Ja, vi har F-skatt, vilket vi styrker med att visa upp en giltig F-skatt innan kontraktsskrivning.
Vill ni veta mer om varför det är viktigt att anlita företag som har F-skatt så gå in på skatteverket och läsa mer.

Vilken typ av uppdrag utför ni?
- Vi gör i princip alla sorters byggjobb som t ex: tillbyggen, nybyggen, grunder, takbyten, fönsterbyte, altaner, omdränering, pooler, badrum, kök mm. Skulle vi få in en förfrågan på ett uppdrag som vi känner att vi inte har god kunskap och erfarenhet om så avsäger vi oss intresset med en gång och kan kanske tipsa dig om någon annan firma som är duktiga på just det.

Vad kostar det att byta tak, golv, panel, fönster etc?
- Det är alltid svårt att ge ett pris utan att ha gjort en noggrann undersökning på plats. Vi kommer alltid ut till dig och mäter och undersöker ditt objekt först. Sedan behandlar vi uppgifterna i ett beräkningsprogram för att sedan kunna presentera en väl detaljerad kostnadskalkyl och en skriftlig offert.  Detta kan ta lite längre tid men det är för att kunna presentera något för er som vi sedan kan stå för.

Skriver ni avtal?
- Ja vi skriver alltid ett avtal med våra kunder. Är det ett mindre uppdrag där det handlar om någon eller några dagars arbete är det inte säkert att vi kräver avtal men för det mesta och alltid om kunden kräver det. Vi tillämpar ABS09 och ROA-formulär 09 som är framtaget av konsumentverket som standardavtal vid renovering och tillbyggnation/nybyggnation. Vill ni veta mer om ABS09 och ROA-formulär 09 så kan ni läsa mer hos konsumentverket.

Är ni försäkrade?
- Ja. Verksamheten är försäkrad via Länsförsäkringar med ett uppdaterat objektsvärde och alla anställda är försäkrade via Fora arbetarskydd för kollektivanställda.

Gör ni totalenteprenad?
- Ja, det är faktiskt det vi gör oftast. Totalentreprenad innebär att vi står för hela ansvaret och du som kund får dina fakturor från en leverantör. Vi sköter planering med underleverantörer som elektriker, VVS, våtrum mm. Alla våra underentreprenörer har godkända utbildningar och branschintyg inom sitt område.

Arbetar ni på många ställen samtidigt?
- Nej, vi brukar ha 2-3 byggen i gång beroende på hur stora och hur många vi behöver vara där. Grundregeln är att alltid bli klar med ett bygge innan vi påbörjar nästa. Ibland kan det vara både rimligt och mest praktiskt att ”pausa” ett bygge i väntan på t ex försenat material för att återkomma när varorna levereras.

Bra att veta inför byggstart:

Var kan problemen uppstå? Byggbranschen har i dag ett varierande rykte och allt för ofta består detta i missuppfattningar och dålig kommunikation tillsammans med bristande dokumentation.
Oavsett om du som kund har ”allt” klart och planerat så kan det ibland vara svårt att översätta ”den” tänkta vision till ett klart bygge. En förutsättning för att lyckas riktigt bra med detta är att dokumentera ner så mycket som möjligt: ritningar, detaljer, materialval, eluttagsplacering mm.
Är man som kund förberedd på att en del krav ställs på en och man förväntas kunna delge information rätt i tid under byggets gång så har man mycket vunnit.